De Garfagnana, een gebied rijk aan historie, traditie en natuurschoon, bereik je door vanuit Fornoli de Serchio-vallei stroomopwaarts te volgen. In deze vallei vind je interessante stadjes en dorpen. Bijvoorbeeld Ghivizzano, waarvan het historisch centrum deel uitmaakt van een kasteel; of een ander kasteeldorp: Coreglia Antelminelli, waar ook het museum over de 'figurinai e l'emigrazione' gevestigd is. 

Iets verder stroomopwaarts bereik je Barga, een ommuurd dorp dat steil tegen de heuvel is gebouwd. Als je te voet door de nauwe straatjes naar boven klimt, bereik je de negende eeuwse dom, gewijd aan de heilige Christoffel. Vanaf deze dom heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Barga is een bijzonder cultureel stadje, waar vele manifestaties, (openlucht) concerten en exposities worden gehouden. Ongetwijfeld een voortvloeisel uit het feit dat de beroemde Italiaanse dichter Giovanni Pascoli (1855-1912) er vlakbij gewoond heeft, in een villa in Castelvecchio Pascoli, dat als museum te bezoeken is.  

Castelnuovo di Garfagnana is het belangrijkste centrum van de streek. Het centrum van het dorp wordt overheerst door het kasteel La Rocca. Het is behalve een leuk winkel- en marktcentrum ook een goed uitgangspunt voor trekking, moutainbiking en paardrijden. Meer informatie hierover vind je bij de plaatselijke VVV.  

MarmerDe Serchiovallei wordt aan beide zijden omgeven door prachtige, berg- en natuurgebeiden. Aan de westzijde, dus tussen de vallei en de zee, vind je de ruige Alpi Apuane (Appenijnse Alpen). Zo genoemd vanwege hun steile, hoge toppen. Het lijkt vaak of er sneeuw op de toppen ligt, maar schijn bedriegt: het zijn de marmerafgravingen.  Je kunt door dit gebied de nodige (auto)tochten maken en genieten van indrukwekkende uitzichtpunten en de imposante marmermijnen. 

Marmermijn

Interessante plekken in dit berggebeid zijn: de 'Grotta del Vento', een van de mooiste grotten van Europa. Op weg daarnaartoe, kom je langs het 'Eremo di Calomini' een klooster dat uit de bergwand gehouwen is. Ook interessant zijn Vagli di Sotto en Vagli di Sopra, die tot de oudste dorpen van dit gebied behoren. In het stuwmeer bij deze dorpen ligt het 'Paese Fantasma' (spookdorp). Toen in de jaren 40-50 hier een dijk gebouwd werd, hebben de bewoners hun huizen verlaten en vervolgens is het dorp opgeslokt door het meer; alleen de kerktoren steekt nog boven het water uit. Eens in de tien jaar wordt het meer voor onderhoudswerkzaamheden leeggepompt en kun je het verdronken dorp bekijken. 

oude burchtAan de Oostzijde van de Serchiovallei kun je het Parco dell'Orecchiella, een natuurgebied, rijk aan zeldzame flora en fauna, bezoeken. Interessant in dit deel van de vallei zijn ook het kasteeldorp Castiglione en  het indrukwekkende Fortezza Verrucole bij San Romano. Via dit gebied kun je over de Passo delle Radici en Abetone weer terugrijden naar Bagni di Lucca.

La Garfagnana is een stukje vergeten Toscana, maar absoluut de moeite waard te ontdekken. Daarom hebben wij voor onze gasten zowel een Italiaans als Engelstalige gids in huis beschikbaar, met daarin vele mooie dagtochten beschreven.