Elke Toscana-ganger weet dat er ontzettend veel mooie steden te bezoeken zijn en talloze gidsjes geven de nodige informatie. Toch willen we op deze site Lucca, de hoofdstad van de provincie, iets nader omschrijven en de overige steden op dagtocht-afstand, even kort benoemen. Verder verwijzen we naar de gidsjes en VVV informatie, die we voor onze gasten ook in ons huis beschikbaar hebben.

plattegrond Lucca

Lucca (25 km) is geheel omgeven door stadswallen. Deze muren hebben tegenwoordig een functie van stadspark. Er wordt hier door de Lucchesi gejogged, gewandeld, gefietst, gepicknickt, kortom: muren met een heerlijk Italiaans sfeertje. Op verschillende plaatsen langs de muur kun je fietsen huren om ook zelf een tochtje over de muur te maken. 

Via verschillend poorten in de muur kun je het historisch centrum bereiken. Lekker winkelen in de vele luxe winkels aan de Via Fil Lungo, een terrasje pikken, flaneren of een festival meemaken; het kan allemaal in dit sfeervolle centrum. Ook de cultuur-historische toerist komt aan zijn trekken met bijvoorbeeld de vele Palazzi, zoals het Pallazzo Guinigi, een middeleeuwse villa, waarvan op de toren een boom groeit. Of de kerken: San Martino, San Frediano, il Duomo en San Michele.  Interessant is ook de Piazza Mercato, waar vroeger het Romeinse Amfitheater stond; De epiliptische vorm is nog goed bewaard gebleven, maar de oorspronkelijke tribunes zijn verdwenen en de fundamenten hebben plaats gemaakt  voor de huidige huizen. 

Lucca is niet alleen bekend vanwege het historisch centrum. Ook de omgeving heeft het nodige te bieden, zoals historische villa's, olijfolie en wijn. Ben je hierin geïnteresseerd en vind je het leuk om 'la campagna' (het boerenland) rond Lucca te verkennen, dan is een tocht langs 'la Via del Vino delle colline Lucchesi' iets voor jou.  

Firenze

De meeste bekende steden in Toscana zijn vanuit Benabbio in een dagtocht te bezoeken: op 85 km afstand ligt Firenze met zijn vele musea, waaronder het Uffizi en Palazzo Pitti met het Giardino di Boboli, met zijn bezienswaardigheden als het Piazza della Signoria en il Duomo met de beroemde koepel van Brunelleschi en met de rivier de Arno met zijn 'Ponte Vecchio'. 

Tussen Lucca en Firenze ligt Vinci, het geboortedorp van Leonardo da Vinci, waar je het Da Vinci museum kunt bezoeken.  
Scheve toren van Pisa
De scheve toren van Pisa ligt op 55 km, goed te combineren met een middagje strand. Iets verder weg, in het zo bekende Chiantigebied, liggen de steden Volterra (100 km), een Etrusken stad op een heuvel, San Gimignano (102 km) met zijn vele torens en Siena (152 km), bekend van Il Campo en  zijn 'palio'.