Het dorpsleven wordt over het algemeen gekenmerkt door rust, afgewisseld met vrolijke levendigheid, Italiaanse discussies, een voorbijrijdende tractor of luidende kerkklokken. Geuren van kruiden als oregano en nepeta en lekker eten vullen de lucht. 

De meeste Benabbini hebben tegenwoordig hun dagelijks werk buiten het dorp; wel hebben de meesten een stukje grond dat ze met plezier en overgave bewerken en zo eigen wijn of olijfolie kunnen maken. In de maand december zit dan ook het halve dorp in de olijfbomen. 

In de zomermaanden stroomt het dorp 'vol' met vakantiegangers; ex-Benabbini die inmiddels naar de stad (Lucca, Firenze) zijn verhuisd, brengen de heetste weken van het jaar graag in het hogergelegen en dus koelere Benabbio door, waar ze meestal nog wel een familiehuis hebben. Maar ook vakantiegangers uit het buitenland, meestal afstammelingen van emigranten of kennissen en vrienden daarvan (zoals bijvoorbeeld jij) komen er graag vakantie vieren. Allerlei talen hoor je er dan: het Benabbiaans (hier en daar toch weer anders dan het 'ABI'), Duits, Amerikaans, Nederlands en Amsterdams.  

Al jaren doen de Benabbini er alles aan om het de gasten (en zichzelf) in de zomermaanden naar de zin te maken. Zo krijgt in het voorjaar de openluchtbar La Lucciola (de vuurvlieg) een jaarlijkse opknapbeurt, zodat deze in de zomermaanden weer kan dienen als het centrale ontmoetingspunt. Er wordt dan van alles georganiseerd:: bingo, karaoke, miss Lucciola verkiezingen, kinderspelen of Serate Danzante met orkest (dansavonden). Voor dit laatste is het niet verkeerd wat danslessen te hebben gevolgd, maar niemand vindt het erg als je zo maar wat beweegt. 

Naast de activiteiten in La Lucciola, wordt er in de zomermaanden regelmatig een 'cena sotto le stelle' (etentje onder de sterren) georganiseerd. De kapel naast de kerk wordt omgetoverd tot keuken en onder supervisie van de pastoor, prepareren de vrouwen van het dorp de heerlijkste meergangendiners. De mannen bouwen de lange tafels op en verzorgen 's avonds de bediening. Voor een zeer bescheiden bedrag kun je aanschuiven en genieten van drie gangen, onbeperkt wijn en veel Italiaanse gezelligheid! 

Restaurants: Benabbio is klein, maar heeft twee restaurant. Aan het dorpsplein is Il Cavallino Bianco gevestigd. Met de traditionele Italiaanse keuken en een prijs waarvoor je het zelf niet kunt maken, is dit een echte aanrader! Het dorp heeft ook een pizzeria, Acquolina in Bocca, gelegen op de weg naar het hoger gelegen gedeelte van het dorp. Je kunt daar een prima pizza eten, maar ook andere gerechten, tegen een heel redelijke prijs.

Vijftien augustus is het Santa Maria, het feest van de patroonheilige van het dorp. Dit wordt gevierd met een veel klokkengelui, een processie, een serata danzante en als iedereen uitgebreid geluncht heeft, het watergooifestijn op het dorpsplein. Niemand, ook de toerist of de bejaarde niet, is dan veilig voor de watergooiers. Verkoelend is het wel!

Voor meer foto's over dorpse dingen en mensen, klik hier en onder de rubriek Evenementen vind je, zo gauw deze beschikbaar is, de agenda voor de activiteiten van komend seizoen
processiecena voorbereidingtouwtrekkenolijven
orkestcenatractor